Opis proizvoda
Meso belo, čvrsto, kasnije žilavo i drvenasto, prijatnog ukusa i mirisa. Spore u masi ljubičasto sive.Veoma česta gljiva. Raste busenasto, u prirodi na panjevima (najčešće bukve i divljeg kestena) i živom listopadnom drveću, u kasnu jesen i zimi, odnosno od avgusta do novembra. Uspešno se uzgaja na slami.
U svom sastavu Bukovača ima niz vitamina: B, D, C, K, proteine, mineral-jod, selen, natrijum, kalijum, cink, fosfor, gvožđe. Pored toga, sadrži i hlorofil koji ubrzava regeneraciju ćelija. Zbog ovih osobina Bukovača pokazuje dejstvo u borbi protiv povišenog krvnog pritiska, povišenog nivoa holesterola, infekcija i oslabljenog imuniteta. Kinezi su je koristili za ublažavanje bolova i relaksaciju mišića, kod ukočenosti ekstremiteta i tetiva, kod loše cirkulacije.
Preporučena dnevna doza je 3-9 grama suve bukovače u toku dana.
Detalji
- Datum 13/06/2013
- Tagovi Karakteristike, sastav