Pozovite nas: 035/ 252 390, 066/ 252 390 - email: prodaja@sumskekapi.rs

Bukovača

Pleurotus ostreatus

Opis proizvoda

Šešir prečnika 5-18cm, u mladih izbočen, zatim ispružen, ekscentričan, školjkasto-lepezastog oblika, do drške ulegnut, sjajan, siv i smeđ. Listići beli, kasnije sivkasti pa žućkasti, gusti, dugi, obrasli u dršci, spuštaju se niz stručak. Drška 2-4cm duga, bela, puna, prema dnu uža i dlakava, koso ekscentrično se spaja sa šeširom.

Meso belo, čvrsto, kasnije žilavo i drvenasto, prijatnog ukusa i mirisa. Spore u masi ljubičasto sive.Veoma česta gljiva. Raste busenasto, u prirodi na panjevima (najčešće bukve i divljeg kestena) i živom listopadnom drveću, u kasnu jesen i zimi, odnosno od avgusta do novembra. Uspešno se uzgaja na slami.

Ovo je jestiva gljiva, zamena sa otrovnim gljivama nije moguća.Bukovača je ukusna, jestiva pečurka i odličan dodatak ishrani. Kao pečurka jača imunitet, vekovima su je koristili Kinezi, a krajem prošlog veka počela je da se koristi i u Evropi. Što se tiče nutritivnih svojstava, Bukovača sadrži vitamine B1 i B2, minerale (posebno gvožđe), kao i antioksidante. Masnoće koje sadrži su uglavnom nezasićene i njihov nivo je nizak, a kvalitet proteima je skoro jednak onom koji poseduju proteini životinjskog porekla.

U svom sastavu Bukovača ima niz vitamina: B, D, C, K, proteine, mineral-jod, selen, natrijum, kalijum, cink, fosfor, gvožđe. Pored toga, sadrži i hlorofil koji ubrzava regeneraciju ćelija. Zbog ovih osobina Bukovača pokazuje dejstvo u borbi protiv povišenog krvnog pritiska, povišenog nivoa  holesterola, infekcija i oslabljenog imuniteta. Kinezi su je koristili za ublažavanje bolova i relaksaciju mišića, kod ukočenosti ekstremiteta i tetiva, kod loše cirkulacije.

Preporučena dnevna doza je 3-9 grama suve bukovače u toku dana.

Detalji

  • Datum 13/06/2013
  • Tagovi Karakteristike, sastav

Povezani projekti

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

nine + 3 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to Top

Iskustva korisnika preparata

Danijela Živković
pravnik, rođena 1982.godine, Beograd
Zvonko Milojević
rođen 1971. godine, bivši fudbalski golman, Jagodina
Mirjana Pavlović
penzioner, 1943. godište, Požarevac
Rajko Vasiljević
penzioner, 1954. godište, Smederevska Palanka
Milan Grujović
laborant, 1963. godište, Kragujevac
Vladimir Nikolić
rođen 1986. godine, auto limar, Smederevo
Ivan Đorđević
1976.godište, policajac, Velika Plana
Dragana Čađanović
1977.godište, domaćica, Kragujevac
Braped